RAMPSCENARIO
Wat ben jij tijdens een ramp, held of lafaard?
Wat gebeurt er met ons als de zekerheden van ons bestaan worden weggeslagen?

Wat gebeurt er als je wordt overgeleverd aan natuurkrachten?

Welke krachten, emoties en inzichten roept een ramp op?

Welke schoonheid en welke ellende komt daaruit voort?
Een vrouw wonend op een dijk, die vroeger dagelijks het lot tartte, leeft nu haar leven volgens de regels. Ze is op alles voorbereid, maar elke dag wordt ze banger. Ze droomt van roekeloosheid en het nemen van onverantwoorde risico's. Vanavond neemt zij een rigoureus besluit. Ze heeft er over nagedacht, misschien teveel. Maar ze zal voor de ogen van haar publiek een risico nemen met als doel zichzelf te vinden. U kunt daar bij zijn. U kunt getuige zijn van een Rampscenario en ontdekken wat het inhoudt om een held of een lafaard te zijn.
Een fictieve watersnoodramp vormt de achtergrond voor allerlei gedachten en filosofieën over veiligheid, schijnveiligheid en de behoefte van de mens aan een avontuurlijk- en vitaal bestaan.

In Rampscenario speelt Gusta Geleijnse een vrouw wonend op een dijk, waar dagelijks het dreigende water in haar nek hijgt. Ooit kende zij geen angst, tartte zij het lot en had niets te verliezen maar ergens onderweg is zij haar onbevreesdheid kwijtgeraakt. Hoe groter de vrijheid, hoe groter de angst zegt Erich Fromm. Door zich tegen deze angst te beschermen is zij verwijderd geraakt van haar levenskracht en veranderd in een ‘slaapwandelaar’. Geleijnse wil daar iets aan doen. Het is tijd voor een risico. In het bijzijn van haar publiek onderzoekt ze de stelling van Hans Boutellier en hoe die betrekking heeft op haar persoonlijk leven. “We leven in een Veiligheidsutopie, we hebben het onhaalbare verlangen naar maximale vrijheid en maximale bescherming” .
Door hier eerlijk over na te denken en haar angsten onder ogen te zien komt zij erachter dat zij misschien niet de held is die zij voor ogen had. Aan de hand van eigentijdse veiligheids-denkers en filosofen uit de vorige eeuw komt ze weer tot leven en verzamelt zij moed om het uiterste van zichzelf te vragen. Maar de verborgen paniek culmineert uiteindelijk in een agressie die fatale gevolgen heeft.

Spel/tekst/regie/concept: Gusta Geleijnse
Co creatie: Robijn Wendelaar
Spel: Judith Hazeleger, Joost Wentink
Decor: Catherina Scholten
Techniek: Claes Meijer
Dramaturgie en advies: Alexander Schreuder, Tom de Ket
Publiciteit & Marketing: Bureau tamtam
Foto’s: Hugo Schuitemaker
Productie: Erika Halink

MEER OVER DE MAKERS